Napsat e-mail Tisk

LETNÍ ŠKOLY PAMÁTKOVÉ TECHNOLOGIE - Broumovsko 2015  

Název akce:
LETNÍ ŠKOLY PAMÁTKOVÉ TECHNOLOGIE - Broumovsko 2015
Datum konání:
21.05.2015 - 20.06.2015 
Místo konání:
Broumov a okolí -
Pořádá:
Ostatní

Popis

Letní školy památkové technologie III. ročník, Broumovsko, 2015

Třídenní teoretické, ale zejména praktické soustředění zaměřené na získání a prohloubení znalostí spojených se záchranou historických omítek a s využitím vápna v udržitelném stavění pořádá již třetím rokem Národní památkový ústav, generální ředitelství. Smyslem a cílem škol je také vytvoření příležitosti pro setkávání laické a odborné veřejnosti.

Školy jsou určeny zejména pro vlastníky historických staveb, řemeslníky, restaurátory, projektanty a architekty působící na poli záchrany historických staveb, památkáře (výkonné i odborné) a další zájemce, kteří se chtějí s tématem historických omítek a použitím vápna ve stavebnictví blíže seznámit a vyzkoušet si něco nového.

Lektory škol jsou odborníci na danou problematiku a to: Prof. Ing. arch. akad. arch. Václav Girsa, vedoucí ÚPP FA ČVUT, Ing. Dagmar Michoinová, Ph.D., vedoucí technologické laboratoře NPÚ, která je i odbornou garantkou škol, Mgr. Vladislava Krajčová, památkový technolog a renomovaní restaurátoři, kteří se podílí na záchraně řady významných kulturních památek, MgA. J. Bláha a Miloš Gavenda.

LSPT_2LSPT_4

Letos poprvé škola zahrnuje jak výuku pro studenty začátečníky - I. stupeň - základní úroveň, tak II. stupeň - pokročilou úroveň.

 

Rámcový program škol:

I. stupeň - základní úroveň

První stupeň letní školy se zaměří na získání základních znalostí a dovedností při záchraně historických omítek. Frekventanti školy získají nový pohled na historické omítky, dozví se o jejich hodnotách, funkcích, poruchách a smyslu jejich ochrany. V praktické části kurzu si pak frekventanti vyzkouší a osvojí praktické postupy přípravy vápenné malty, základy omítání, doplňování a napojování vápenných omítek. V programu je rovněž prostor pro vyzkoušení vybraných etap restaurování historických omítek jako jsou injektáže, tmelení či zpevňování omítek. V neposlední řadě je pozornost věnována praktickým základům odběrů vzorků omítek a provádění laboratorních průzkumů omítek.

II. stupeň - pokročilá úroveň

Druhý stupeň letní školy se zaměří na prohloubení znalostí a dovedností při práci záchraně historických omítek s důraze na práci s vápennými maltami. Frekventanti školy získají možnost proniknout do hlubších technologických souvislostí záchrany historických omítek ve vápenné technologii. V praktické části školy si pak frekventanti vyzkouší a osvojí složitější postupy řemeslného a umělecko řemeslného zpracování vápenných omítek jako je např. kletování, vypichování, vrstvení a proškrabávání vícevrstvých omítek tj. provádění sgrafita, tažení jednoduchých profilů a podobně. Absolvování základního stupně školy není pro účast podmínkou, výhodou je však rutinní schopnost pracovat s vápennou maltou.

Organizační pokyny:

Počet účastníků: 20 frekventantů v každém běhu

Místo konání : Broumov a okolí, ubytování je předem rezervováno v penzionu Amerika v Křinicích (není podmínkou)

Termíny škol: 21. až 23. květen 2015, I. stupeň - základní úroveň;

18. až 20. červen 2015, II. stupeň - pokročilá úroveň

Vložné: 3000 Kč - základní úroveň, 4000 Kč - pokročilá úroveň

 

Kontakty:

Dagmar Michoinová, odborná garantka škol, e-mail: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript , tel. 257 010 312, 724 663 644

Gabriela Setunská, organizace škol, e-mail: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript , tel: 257 010 320, 725 358 475

Více informací včetně přihlašovacího formuláře na: www.npu.cz/netusene-souvislosti

 

Poznámka: Dovolujeme si Vás zároveň upozornit, že kapacita je omezena a organizátoři si proto

vyhrazují právo výběru účastníků s ohledem na pořadí přihlášek.

LSPT_3LSPT_5

TĚŠÍME SE NA VÁS!

Škola pořádána ve spolupráci se společností Omnium, z.s.

Místo konání

Místo:
Broumov a okolí -

Popis

Není k dispozici žádný popis

Copyright © 2010 Minion | Tvorba loga | Tvorba infografiky