Setkání absolventů FIS ´56 po 65-ti letech

ZPRÁVA o n+21. Sněmu spolku FIS 56 v roce 2021

úUčastníci sněmu FIS 56 po 65 letech

 

Úvodem je třeba poznamenat, že Sněm, plánovaný tradičně na poslední pondělí v květnu 2020, byl zrušen z toho prostého důvodu, že Vládním nařízením bylo zakázáno shromažďování osob, aby se zabránilo šíření viru COVID 19. 

Asi v polovině března letošního roku (2021) se výbor rozhodl k uspořádání náhradního i letošního Sněmu, ale v termínu posunutém na konec června, aby byl eliminován vliv panující nejistoty z neustále upřesňovaných protiepidemických opatření.

Zachováno bylo pravidlo o setkávání při posledním pondělí v měsíci a také místo.

Drobnou komplikaci způsobilo oznámení, že Klub techniků, tradiční místo setkávání, byl na neurčito uzavřen.

Vstříc vyšlo vedení Klubu Lávka, prakticky na stejné adrese, které nabídlo prostor jednak v uzavřené místnosti, jednak na volném prostranství terasy pod Karlovým mostem.  Průzkum, při dobrovolné účasti Bohouše Salavce, vyzněl příznivě a tak byla rozeslána pozvánka s upřesňujícími dispozicemi.

Ve stanovený den, 28. června 2021 ve 14. hod SEČ, se na Novotného lávce v klubu Lávka sešlo 7 absolventů a jeden rodinný příslušník. Postupně, jak přicházeli: Martin Poljak, Jirka Hájek z Lásenice, Jiří Čára Urbánek, Mirek Balcar, Bohouš Salavec, Gusta Adámek a Jirka Schandl s manželkou.

Setkání bylo zcela neformální. Účastníci se především dohodli, aby v historii spolku FIS 56 byl veden jako „ sněm udržovací“ z logických důvodů – nejisté vnější okolnosti mnohým zabránily v účasti.

Nebyl důvod formulovat usnesení, ale přece jenom pro pořádek zaznamenáme, na čem se účastníci shodli:

  • přijali omluvu několika kolegů (předsedy Bohouše Kubáta, Jaroslava Pavla, Láďi Vrbaty, Sváti Cmírala, manželů Polákových, Jiřího Krause ze Švýcar, Dagmar Chmelařové z Darmstadtu),
  • uctili památku zesnulých kolegyň a kolegů,
  • vzali na vědomí, že vkladní knížka, kterou obhospodařovala až do listopadu 2020 zesnulá Míla Baštová, je aktivní a v dostatečně černých číslech. Vrácena byla v květnu tohoto roku, a pak tam byl vložen sponzorský dar od J. Pavla z roku 2020.
  • doporučili, aby řádný sněm v roce2022 byl svolán opět na poslední pondělí v květnu a jako místo doporučili Klub Lávka.

Účastníci obdrželi sborník „ Zpráva o aktivitách a událostech kolem Spolku absolventů FIS 56, dokumentovaných převážně barevnými obrázky, ale i písemnou zprávou o setkání v roce 1917“.  Náklady na Sborník uhradil nejmenovaný sponzor, přesto ale několik účastníků dobrovolně přispělo do společného fondu souhrnně částkou 605,-Kč; bude vloženo na vkladní knížku při vyúčtování nákladů na letošní Sněm. Sborník byl zaslán zahraničním členům a také těm, kdo se omluvili; vše na vrub společného účtu.

Stav účtu byl důvodem, že byl vysloven souhlas se společným vypořádáním nákladů na jídlo a nápoje (ve výši dle účtenky jako součásti dokladů) z těchto zdrojů.

Pro pořádek: složení výboru až do XI/2020: B. Kubát, M. Baštová, J. Hájek z Lásenice, J. Schandl, J. Viktorin.

Účastníci se postupně rozcházeli až do 18. hod, a není od věci zaznamenat, že vesměs v dobré pohodě. Několik z nich dokonce vyslovili uspokojení nad výběrem místa (s výhledem na Hradčany, na řeku i Karlův most dohromady).

A nakonec nás udržovací sněm vlastně upozornil, že uplynulo již 65 let od doby, kdy jsme opustili posluchárny a lavice v Trojanově ulici.

Zdar našim budoucím setkáním.

 

Zaznamenal: JH z Lásenice

 

Jěště několik fotografií zde.


symbol_cvut_konturova_verze

 

     Výbor Spolku absolventů FIS 56 pro přípravu akcí a udržování aktivity abiturientů

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Copyright © 2010 Minion | Tvorba loga | Tvorba infografiky