ZPRÁVA O n+17 SNĚMU SA FIS dne 30.05.2016

při 60. výročí promoce

14. dubna roku 1956 složila část absolventů ČVUT – FIS slib do rukou rektora prof. Teodora Ježdíka. Po 60. letech se jich –již menší část- shromáždila v Klubu techniků na Novotného lávce, snad i aby si jeden každý zhodnotil, jak se mu podařilo slib plnit a aby si také vyzkoušel paměť při setkání se spolužáky.

K přípravě tohoto výročí byl výbor vyzván Usnesením n+16 Sněmu z 25. května 2015; tam mu bylo mimo jiné uloženo, aby se tradičně postaral nejen o vhodný program, ale zejména o zpracování a vydání sborníku fotografií a zpráv o činnosti SA FIS 56 v období od výročního Sněmu v roce 2006.

Jak se to podařilo?

Představa, že většina zájemců bude preferovat program s co nejmenšími přesuny pěšky, se ukázala jako správná. Program byl proto usměrněn nejprve na letmou prohlídku mostu přes Vltavu v Troji a prohlídka tunelu v úseku „ Blanka", ty byly absolvovány autobusem. Potřebné informace byly připraveny písemně a doplněny prospektem „ Tunelový komplex Blanka", který věnoval zhotovitel tunelu.

O druhou a hlavní část programu, prohlídku nové budovy Fakulty architektury*/ a setkání s vedením ČVUT, se postaral Jiří Schandl. Připomenul, že před třemi léty jsme navštívili renovovanou budovu našich studií v Trojanově ulici, a tak volba navštívit místa studií našich následovníků v Dejvicích měla svou logiku. Další skutečností pak je, že nová budova fakulty architektury je vysoce hodnocena a že sousední oválná budova Národní technické knihovny, sloužící též studentům ČVUT, získala titul Stavba roku.

*/K budově Fakulty architektury.

V roce 2004 byla vypsána architektonická soutěž, do které se přihlásilo 35 týmů. Komise složená z významných architektů vybrala jako vítězný návrh Ing. arch. Aleny Šrámkové a jejích spolupracovníků z ateliéru Alena Šrámková architekti, architektů Lukáše Ehla a Tomáše Koumara. Projekt byl zpracován v letech 2005–2009, realizace stavby proběhla v letech 2009–2010. Budova byla slavnostně otevřena 22. února 2011.[1]

Od roku 2011 se Nová budova ČVUT stala sídlem Fakulty architektury ČVUT. Ve třetím patře má některé své prostory Fakulta informačních technologií ČVUT, která zároveň využívá pro své studenty i přednáškové místnosti v této budově.

Popis a charakter stavby[editovat | editovat zdroj]

Monolitická železobetonová stavba má osm nadzemních a tři podzemní podlaží s garážemi. V 1. NP je propojena spojovacím mostem s budovou A Fakulty stavební ČVUT. Fasádu budovy tvoří cihelný obklai d v kombinaci s pohledovým betonem. Půdorys budovy 64×64 m je, v nadzemní části, ze 3/4 zastavěn kubusem ve tvaru L. Směrem do ulice Bechyňova vystupují z kubusu tři kvádry poslucháren. Mezi nimi se nachází vedlejší vchod do budovy a vjezd do podzemních garáží. Kvádry poslucháren jsou obloženy kovovými, smaltovanými šindeli v barvě oranžové, červené a fialové.

Vstup do budovy

Zbývající 1/4 půdorysu tvoří čtvercová dlážděná plocha, ze které se vstupuje do budovy. Toto nádvoří může být využito též jako shromaždiště nebo otevřený výukový prostor.

V interiéru budovy je, jako výtvarný prvek, použit pohledový beton, doplněný černým linoleem na podlaze a barevnými stěnami. Provětrání objektu zajišťují tři krytá atria procházející budovou. V nadzemních podlažích jsou umístěny ateliéry, učebny, zasedací místnosti, kanceláře pedagogů, respiria a hygienická zařízení. V přízemí se nachází recepce, studijní oddělení, šatny, kapacitní přednáškové sály a univerzální prostory pro konání výstav a slavnostních akcí.

Tři podzemní podlaží jsou určena hlavně pro parkování osobních vozidel, celkem je zde 316 parkovacích míst. V ostatních podzemních prostorách jsou umístěny modelářské dílny, počítačové učebny, sochařský ateliér a provozy hospodářského a technického zázemí.

Celý objekt Nové budovy ČVUT je energeticky vysoce úsporný a byl navržen jako univerzální, s prostorami vhodnými pro výuku technických oborů. Jeho charakteristickým rysem je transparentnost vnitřních prostor s prosklenými příčkami, které umožňují průhledy do učeben, seminárních místností, ateliérů i do pracoven pedagogů.

Zdroj. WIKIPEDIA

Organizátorem exkurze a ochotným průvodcem nám byl Prof. Ing. Miloslav Pavlík,CSc., který ve funkci prorektora ČVUT pro výstavbu vedl výstavbu nejen této nové budovy, ale i úpravy a propojení stávajících budov fakult stavební a architektury. Namísto omluvené děkanky stavební fakulty Prof. Ing. A. Kohoutkové nás přivítal prorektor ČVUT doc. Ing. Josef Jettmar, který jako stavař a pokračovatel našeho spolužáka Miloše Bucka ve funkci vedoucího katedry geotechniky ocenil práci naší generace stavařů. Připomněl i jména našich spolužáků, kteří působili v pedagogických funkcích na ČVUT a poděkoval za předané almanachy z našich sněmů a popřál nám ještě mnohá setkání.

Exkurze byla ukončena návratem autobusu ke stanici tramvaje č. 18. a poté přejezdem k Novotného lávce. Tam v Klubu techniků již čekala další skupina, která se exkurze nezúčastnila.

Uvítání účastníků v zasedací síni se ujal Jiří Hájek (Lásenice) a čas během objednávek jídel a nápojů využil k předání organizačních pokynů a informací. Jmenovitě

• požádal o stanovisko k činnosti výboru (Baštová, Kubát, Hájek, Schandl, Viktorin); připomínky nebyly a při veřejném hlasování byla stávajícímu výboru vyslovena důvěra pro činnost v dalším období;

• tlumočil písemné nebo ústní omluvy kolegů R. Mochnera, F. Smrčky, M. Poljaka, J. Vočadla, Vl. Černého , L. Zemana, J.Brázdila,V.DRahokouúpila a A. Rychetské;

• necelou minutou ticha byla uctěna památka zesnulých (v evidenci jsou již 104 osoby);

• byl vysloven srdečný dík kolegovi Jaro Pavlovi za (opět) vysoký sponzorský dar. I díky tomu mohou účastníci obdržet poukázku na 80,-Kč jako příspěvek na úhradu konzumace;

• byla podána informace o sborníku k 60. výročí s názvem „ Zpráva o Spolku absolventů FIS 56 v létech 2006 – 2015". Díky sponzorskému příspěvku a také pomoci ze strany vedení ČVUT – FSv byl sborník připraven pro každého účastníka zdarma, nicméně účastníci byli vyzvání k dobrovolnému příspěvku.

• Tradičně byla zopakována výzva k prověření telefonních čísle a e-mailových adres v připraveném seznamu s tím, že sněm v roce 2017 je plánován opět na poslední pondělí května (29.5.2017) v Klubu techniků a že pozvánky budou pouze elektronické. Náměty na program je možno zasílat na adresy členů výboru do konce ledna 2017.

Předseda Bohuslav Kubát byl pak vyzván, aby přípitkem řádně sněm zahájil . Zhostil se toho uznáním dosavadní práce a přáním, abychom se ve zdraví za rok zase sešli a zejména abychom se také poznali.

Po přípitku přišel na pořad slavnostní oběd a následovala všeobecná rozprava. Bohužel se jí nemohla zúčastnit Míla Baštová. Připadl na ni totiž úkol rozdat „stravenky" a „Zprávu o Spolku .....", vybrat dobrovolné příspěvky a přinutit účastníky, aby prověřili přepravený jmenný seznam adres a kontaktů. Úkolu se zhostila výtečně, výnos sbírky dosáhl částky 1500,-Kč. Výboru bylo uloženo, aby toto úsilí ohodnotil diplomem při nejbližší schůzi výboru. (Jako podklad pro diplom zapůjčil kolega Pasler originál svého obrazu „ Topoly u Milíčovského rybníka".)

Sněm skončil před 20. hodinou závěrečným (bezkonfliktním) vyúčtováním. Obesláno bylo 49 adres, dostavilo se celkem 37 osob (vč. 3 rodinných příslušníků) .Náklady nepřesáhly 10.000 Kč (3000,-Kč autobus, 6700,-Kč společná konzumace). Režie spojená s vydáním sborníku byla vypořádána z prostředků před Sněmem.

Poznámka: Zvláštní ocenění si zaslouží řidič autobusu. Se vzácným porozuměním a klidem se vypořádal zejména s komplikacemi, způsobenými změnou zpáteční trasy. K té došlo ve snaze eliminovat časovou ztrátu z prodloužení exkurze.

Zprávu podává a do příštího období hodně zdraví i přiměřeně štěstí přeje, jakož i ke vzájemnému se opatrování vyzývá

Výbor SA FIS 56

 

Galerii fotografií z letošního jubilejního sněmu spolku FIS ´56 si můžete prohlédnout ZDE.

 


______________________________________________________________________

Kontakty a bankovní spojení:

www- adresa: www.cssi-cr.cz (úvodní stránka-další informace-spolupráce).

Pro případné sponzorské příspěvky je k dispozici účet u České spořitelny:

číslo účtu je 0 2 8 3 5 9 0 0 7 0 kod banky: 0800

Adresa: Česká spořitelna, Dělnická ul. č. 49 A/1222 , 170 00 Praha 7-Holešovice, tel: 220 303 033.

Pro příspěvky ze zahraničí:

Česká spořitelna, P. 9, Verneřická 408/3 č.ú. 0001000-2718574133/0800,

IBAN: CVZ 37 0800 0000 0027 1857 4133


Adresy členů výboru:

Ing. Míla Baštová, tel: 723 542 772, e-mail: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

Ing. Boh.Kubát : mobil: 603 148 490; e-mail: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

Ing. Jiří Schandl: mobil 607 575 503, e-mail: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

Ing. Jiří Hájek mobil:739 006 262, e-mail: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

Ing.Jiří Viktorin: tel:_731 502 782 ;e-mail: Viktorin. Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

Copyright © 2010 Minion | Tvorba loga | Tvorba infografiky